A futócipő helyes bekötése, gyakori hibák

konvertált001

Elsőre feleslegesnek tűnhet egy olyan jelentéktelen témában írni, mint a cipőkötés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nem megfelelően bekötött futócipő számos problémát okozhat viselőjének. Csúszkáló vagy kapaszkodni próbáló láb, megnyomódó vagy leeső körmök, a felsőrész nem megfelelő tartása miatt fennálló instabilitás, vagy ellenkező esetben az elszorított láb miatt bekövetkező zsibbadás, stb., mind-mind megkeseríthetik a futók életét.

Az alábbiakban a megfelelő cipőkötés  lényeges lépései kerülnek bemutatásra, majd a leggyakoribb hibákról esik szó, azok szemléltetése mellett. Amennyiben valamelyik tipikus probléma kapcsán magadra ismersz cipőviselési szokásaidat illetően, érdemes lehet korrigálnod azt, hogy a változtatások a jövőben mind a lábad, mind pedig a cipőd hasznára váljanak.

A cipőkötés funkciója a láb megfelelő helyzetben történő elmozdulásmentes rögzítése a cipőben. A fűzősorral rögzített cipőfelsőrész biztosítja, hogy a cipő a lábnak mintegy „meghosszabbításaként”, azzal együtt mozogva tudjon funkcionálni.

A cipőkötés során az alábbi tényezőkre érdemes figyelni:

  1. A cipő felvétele előtt a fűzősort a szükséges mértékig lazítsuk meg, hogy kényelmesen belebújhassunk.
  2. A felvételt követően lábunkat a lehető legjobban hátratolva „ültessük” be a cipő sarokrészébe.
  3. A fűző megkötését megelőzően – amennyiben szükséges- igazítsuk meg a nyelvet, figyeljünk arra, hogy ne csússzon el se az egyik, se a másik oldalra a középső állásból, valamint arra is ügyeljünk, hogy a cipőorr irányában se maradjon begyűrve vagy visszacsúszva.
  4. A cipő megkötését minden esetben az összes fűzősort érintve végezzük, lentről kezdve haladjunk sorról-sorra felfelé az utolsó fűzősorig.
  5. A fűzőt a jóleső érzés határáig szorosan és egyenletesen húzzuk meg. Ez az egyik legproblémásabb pont. Nem megfelelő a kötés, ha könnyen alá tudjuk dugni az ujjunkat az egyes fűzősoroknak. Természetesen hasonlóan előnytelen a túl erősen, lábat elszorítva történő bekötés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek több mint 50 %-a túlzottan lazán húzza meg a fűzőt, amely így nem képes a cipőt megfelelően rögzíteni a lábhoz. Az egyenletesség ugyanilyen fontos. Ha a legalsó fűzősor laza, akkor a lábujjaknál és a láb elülső részén fordulhat elő instabilitás, ha pedig a legfelső fűzősor nincs kellően meghúzva, akkor kijárhat a lábunk a cipőből, vagy előrecsúszhat benne.
  6. Használjuk a plusz fűzőlyukat. Ez a legtöbb futócipőn a fűzősor legmagasabban elhelyezkedő sora mögött (a sarokrészhez közelebb) kissé alacsonyabb magasságban található. Legegyszerűbb alkalmazási módja esetén a fűzőt a legmagasabban lévő sornál kívülre vezetjük, majd nem keresztezzük a cipő fölött, – mint az összes többi sor esetében – hanem az ugyanazon oldali utolsó fűzőlyukon átbújtatva vezetjük vissza a nyelv fölé (elé), és a cipőfűzőt ebben a helyzetben rögzítjük.

    konvertált009

    A plusz fűzőlyukak a legfelsők mögött és valamivel lentebb találhatók.

A plusz fűzőlyuk használatának előnye, hogy nem a lábra merőlegesen lefelé fejt ki erőt, hanem előrefelé húzza a felsőrész hátulsó felét, így jobb tartást biztosít és csökkentheti a sarokrészből való kimozgást amellett, hogy kisebb eséllyel szorítjuk el a lábunkat a fűzővel.

Számos egyéb speciális módja van az utolsó fűzőlyuk használatának. Ezeknek – az általában valamilyen hurkot képző technikáknak – a célja a lehető legoptimálisabb rögzítés, legfőképp a sarok kimozgásának megakadályozása.

  1. A fűző végső rögzítése mindig kellő körültekintéssel történjen: dupla masni, csomó, masni plusz csomó, stb. Alapvetően mindegy, hogy milyen a végső rögzítés módja, de mindenképpen teszteljünk ki egy kikötődésmentes megoldást magunknak.

Az alábbiakban a cipőkötéssel kapcsolatos hibák közül kerülnek bemutatásra a leggyakrabban előfordulók:

Lazán kötött alsó fűzősorok: nem biztosítanak kellő tartást, stabilitást a láb elülső részének és a lábujjaknak.

 

A felső sorok laza megkötése: csökkentheti a cipő felsőrészének stabilizáló hatását és a láb cipőben történő előrecsúszását eredményezheti.konvertált010

A cipőfűző nyelv mögött történő elvezetése és bekötése: irritálhatja vagy elszoríthatja a lábat, akár ínhüvelygyulladást is okozhat.

 

A cipő bekötésének mellőzése: a felsőrész nem rögzíti megfelelően a lábat a talprészhez, kijáró sarok, instabilabb talajfogás.

 

A cipő túl szorosan történő megkötése: elszoríthatja a lábat, emiatt zsibbadás, fájdalom, vagy akár lokális gyulladás is felléphet.

 

A cipő kikötés nélküli levétele (vagy „letaposása” a lábról): A nem megfelelően bekötött futócipő csalhatatlan jele, ha kikötés nélkül le tudjuk venni a lábunkról. A cipőt is károsítja, tönkreteheti a sarokbélést, valamint letépheti a középtalpi részről a felsőrészt.

 

Egy korrekt cipőbekötés:

 

 

Hozzászólás