Therapy

A futásvizsgálat, az elvégzett tartáselemzés és tesztek eredményeinek összesítése után első lépésként egy egyéni kezelésen való részvételt ajánlunk. A kezelés célja, hogy visszaállítsuk a test statikáját, oldjuk az izomfeszüléseket, ízületi blokkokat, megszüntessük az aktuális panaszokat (fájdalom, feszülés, merevségérzet stb.) Az optimális eredmény elérésének érdekében több módszerrel, illetve ezek kombinálásával dolgozunk.

Manuálterápia

indoor4

A manuálterápia kézzel végzett fogások összessége. A terapeuta mobilizáló és manipuláló mozgásokkal kilazítja a megrövidült, begörcsölt szöveteket, kioldja az esetleges ízületi blokkokat. Holisztikus szemlélete révén hatékonyan lehet diagnosztizálni és kezelni a mozgásszervi rendszerben jelentkező visszafordítható izom- és ízületi diszfunkciókat. Így visszaállíthatjuk a statikai eltéréseket és a felborult izomegyensúlyt. Minden esetben egy alapos anamnézis-felvétel és állapotfelmérés előzi meg.

Myofasciális (izombőnye) lazító technika

indoor3

A myofasciális rendszerre irányuló kezelési fogásokat foglal magába. Célja a letapadt, zsugorodott, feszes szövetek kilazítása, a fasciaháló rugalmasságának helyreállítása. A diszfunkció oka lehet a megnyúlt, feszes ,,long locked” vagy a rövidült ,,short locked” szövet. Kezelésük jellege különbözik, mivel a megnyúlt helyzetben rögzült szövetre az izomrostokra merőleges irányú fogást alkalmazunk, a rövidült helyzetben rögzült szövet esetében az izomrost lefutása mentén dolgozunk. Futóknál gyakran előfordul az izomkötegek összetapadása, ami megakadályozza a rekeszek egymáson való elcsúszását. Ebben az esetben a két szomszédos izom közötti árokban dolgozva felszabadítjuk a kötegeket. A myofsciális lazítás rendkívül hatékony és gyors eredményeket hoz a testtartás javításában, az izomfunkciók helyreállításában. A kezelés előtt „testolvasással” feltérképezzük, hogy a tartási rendellenességektől függően mely területeken kell dolgozni. A fascialáncok lefutásának figyelembevétele megkönnyíti számunkra a sérülést/fájdalmat kiváltó valódi ok feltárását, amely nagyon gyakran nem lokális eredetű.

Mckenzie-féle mechanikai diagnózis és terápia

indoor2

Ennek a módszernek az eredményessége nemzetközileg elismert  a gerincpanaszok kezelésében. Számos kutatással alátámasztott elvek alapján lett kifejlesztve. A páciens aktív közreműködését igényli és segítségével gyakran sikerül a porckorongműtétet is elkerülni. A kezelések során gyakran alkalmazzuk, nagyon jól kiegészíti a manuálterápiát.

Stecco módszer

Szigorú, menetrendszerű, szabályozott anamnézisfelvétel, majd ez alapján felállított okkutató hipotézistervezés, mozgásvizsgálat, palpációs vizsgálat, kezelés. A kezelés közepesen fájdalmas, célja a legrégebb óta rendszerbe került, mindent felborító elváltozás felkutatása, kezelése, az általa kiváltott további tünetek, panaszok megszüntetése érdekében.

Kineziotape

A kineziotape hatékony kiegészítője a mozgásszervi rehabilitációs módszereknek. Kémiai hatóanyagoktól mentes, az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, nedvesség és légáteresztő rugalmas pamutszalag. Használata pontos módszertani ismereteket igényel. Felhelyezésének többféle technikája ismert, ennek függvényében használatával a következő hatásokat érhetjük el: fájdalomcsillapítás, az izomfunkció támogatása, a szöveti keringés javítása, a nyirokrendszer aktiválása, hegekre, fibrózisokra gyakorolt pozitív hatás, az ízületi funkció segítése, a fasciális rendszer támogatása stb. Sportolóknál, így a futók körében is igen elterjedt a használata. Ficamok, rándulások, húzódások, izomfeszülések, gyulladásos tünetek esetében alkalmazzuk leggyakrabban.

Medical Flossing

Ez a módszer az utóbbi években került be a rehabilitáció, különösen a sportrehabilitáció eszköztárába. Egyéb rehabilitációs módszerekkel kiválóan kombinálható, de önmagában is hatékony terápia. Egy speciális gumiszalagról van szó, amelyet a kívánt kezelési hatás függvényében a terapeuta ráteker az érintett területre/testrészre. A szalag kompressziót (nagy nyomást) biztosít, amely következményeként megnő a folyadékáramlás. Továbbá kiszorítódik a vér az érintett szövetekből, ami a gumiszalag letekerését követően hirtelen áramlik vissza a kezelt területre. A kezelés hatása: az izompólyaháló összetapadásait megszünteti, javítja a folyadékáramlást és a vérkeringést a kezelt területen, növeli az ízületi mozgástartományt, valamint az izom teljesítményét. A flossingot alkalmazó terapeutának ismernie kell az eszköz alkalmazásának technikáit és az esetleges kontraindikációkat.

Lágylézer

Rehabilitációs munkánk során gyakran nyújt segítséget a Safe Laser 500-as használata. Ez egy infralézer, amelynek fénye mélyebb rétegekben nyelődik el és hatása akár 8 cm mélyen is érvényesül. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, szövetlazító hatása van és gyorsítja az izmok, ínak, ízületek gyógyulását. Nagyobb dózis esetén a porcfelszínek regenerálását is támogatja. Mi általában a manuálterápiás kezelés kiegészítéseként használjuk, de önmagában is egy igen hatékony terápiás módszer.

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia mozgásszervi panaszok kezelésére alkalmazható gyors és operációs beavatkozást nem igénylő konzervatív fizikoterápiás kezelés. A kezelés során keletkezett hullámok útján a szöveteket mechanikai hatás éri, amely hatás átalakulásra, újrarendeződésre ösztönzi az adott területet. Pozitív hatása: vérkeringés fokozódás, gyulladáscsökkentés, anyagcsere serkentés, izomlazítás, öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben, fájdalomcsillapítás, izomtónus normalizálása, sejtstruktúra javítása, szövetstabilitás javítása.

Ergon IASTM eszközös lágyrészmobilizációs technika

Speciálisan kialakított eszközökkel végzett manuális technika, amelynek alkalmazása a myofasciális vonalak mentén, a rögzült szöveteken és a letapadt fasciák specifikus pontjain történik. Terápiás hatása: a túlterhelt kötőszövetben létrejött kereszthíd kapcsolatok felbontása, a szöveti rugalmasság helyreállítása, keringésfokozás, a nyirok és véráramlás fokozása, a sejtműködés fokozása, a fájdalom és az izomgörcsök csökkentése, a fascialetapadások oldásával az ízületek biomechanikájának helyreállítása.