Deli Gergely

geri

Mindennapi munkám során a legfontosabb feladatom a futómozgás elemzése, értékelése, a felmerülő problémák (strukturális, technikai) hátterében meghúzódó okok keresése, s ez alapján az ideális futócipő kiválasztásában való segítség. Az elmúlt 5 évben több, mint 15000 futó mozgását volt lehetőségem szemrevételezni a Spuri Futóbolt munkatársaként. A cipőválasztások során rendelkezésemre álló rövid idő alatt legfőbb célom a futók mozgásából és testfelépítéséből adódó legfontosabb következtetések levonása, ez alapján hasznos tanácsokkal történő ellátása úgy cipőjük kiválasztásához, mint a sérülésmentes edzéshez, versenyzéshez.

1987-ben születtem Balassagyarmaton, gyermekkorom legnagyobb részét Esztergomban töltöttem. Az egyetemi tanulmányaim megkezdése óta Budapesten élek. Az ELTE Természettudomány Karán, biológia alapszakon diplomáztam 2010-ben, a mesterképzést a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudomány szakán végeztem 2010 és 2012 között.

A mesterképzés ideje alatt kezdtem el egyre tudatosabban edzeni, 2012-ben lettem először igazolt atléta, s attól kezdve folyamatosan egyesületi keretek között futottam. Legjobb sporteredményeimet az ELTE SE hosszútávfutójaként értem el, de rengeteget köszönhetek az Esztergomi Futóművek ASE-nek. Természetesen mindvégig amatőr státuszú sportolóként végeztem edzéseimet, jelenleg is a Spuri Futóbolt alkalmazottjaként tevékenykedem.

A sporthoz, a futáshoz köthető, sport- és terhelésélettannal kapcsolatos érdeklődésem megalapozásához mind a biológia, mind a táplálkozástudományi képzés hozzájárult, az MSc diplomamunkámhoz kapcsolódó szakmai gyakorlat során 2012-ben a Testnevelési Egyetem Terhelésdiagnosztika laborjában volt lehetőségem rengeteget tanulni. A futókkal kapcsolatos munkám során is nap mint nap hasznosítom az egyetemi évek alatt tanultakat, rendszeresen próbálok segíteni a felmerülő anatómiai vagy élettani kérdésköröket érintő problémák megértésében és megoldásában, vagy a felkészülést lényegesen befolyásoló sporttáplálkozással kapcsolatban. Kimondottan közel áll hozzám a hosszabb versenyek során kiemelt fontosságú frissítés és energiapótlás optimalizálásának, egyénre szabásának témaköre.

2014-től kezdve segítek futók edzéstervének összeállításában, 2017-2018-ban a Budai Sportoktató Akadémia által meghirdetett Sportedző (atlétika) OKJ képesítést szereztem.

A Runformers gondolata szorosan kapcsolódik Enikőhöz, akivel 2014-ben ismerkedtem meg egy cipővásárlásnak köszönhetően. Rövid időn belül összebarátkoztunk és elkezdtem segíteni a felkészülését, elhúzódó Achilles-fájdalmaim kapcsán pedig én kaptam rengeteg segítséget tőle a manuálterápiás kezelések révén. Sportpályafutásunk alatt mindkettőnket többször sújtott valamilyen hosszabb ideig fennálló sérülés. Az ezirányú kényszerűségből származó tapasztalataink is nagyon – nagy szerepet játszottak abban, hogy érdeklődésünk a rehabilitáció és prevenció irányában egyre inkább elmélyült. Enikő egyik versenyéről hazafelé utazva vetődött fel bennünk, hogy a futással kapcsolatos verseny- és edzéstapasztalatainkat, az ő gyógytornában és manuálterápiában kimagasló tudását, valamint az én futáselemzésből származó tapasztalataimat ötvözve kialakítsunk egy saját, kimondottan okkereső jellegű rendszert. A cél az volt, hogy egy, az adott futó problémáit alaposan körüljáró szolgáltatást állítsunk össze, amelynek eredményeit fehasználva nem kizárólag az illető közvetlen tüneteit lehetséges enyhíteni, hanem az ésszerűen összeállított terv lépésről-lépésre történő végrehajtása után megszűnjön az adott problémát kiváltó ok és megőrizhetővé váljon a kemény munkával kialakított megfelelő izomzati és mozgási egyensúly.

Az ötletet végiggondolva, aprólékos irodalmazást és sok-sok energiát belefektetve indítottuk el a Runformerst. Reméljük sikerül hozzásegítenünk a fájdalommentes sportoláshoz a hozzánk fordulókat, ezáltal rászolgálva a belénk vetett bizalomra.

Végzettségeim:

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológia BSc (2006-2010)
  • Semmelweis Egyetem Táplálkozástudomány MSc (2010-2012)
  • Budai Sportoktató Akadémia Sportedző(atlétika) OKJ (2017-2018)