Deli Gergely

geri

Mindennapi munkám során a legfontosabb feladatom a futómozgás elemzése, értékelése, a felmerülő problémák (strukturális, technikai) hátterében meghúzódó okok keresése, s ez alapján az ideális futócipő kiválasztásában való segítség. Az elmúlt 5 évben több, mint 15000 futó mozgását volt lehetőségem szemrevételezni a Spuri Futóbolt munkatársaként. A cipőválasztások során rendelkezésemre álló rövid idő alatt legfőbb célom a futók mozgásából és testfelépítéséből adódó legfontosabb következtetések levonása, ez alapján hasznos tanácsokkal történő ellátása úgy cipőjük kiválasztásához, mint a sérülésmentes edzéshez, versenyzéshez.

1987-ben születtem Balassagyarmaton, gyermekkorom legnagyobb részét Esztergomban töltöttem. Az egyetemi tanulmányaim megkezdése óta Budapesten élek. Az ELTE Természettudomány Karán, biológia alapszakon diplomáztam 2010-ben, a mesterképzést a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Táplálkozástudomány szakán végeztem 2010 és 2012 között.

A mesterképzés ideje alatt kezdtem el egyre tudatosabban edzeni, 2012-ben lettem először igazolt atléta, s attól kezdve folyamatosan egyesületi keretek között futottam. Legjobb sporteredményeimet az ELTE SE hosszútávfutójaként értem el, de rengeteget köszönhetek az Esztergomi Futóművek ASE-nek. Természetesen mindvégig amatőr státuszú sportolóként végeztem edzéseimet, jelenleg is a Spuri Futóbolt alkalmazottjaként tevékenykedem.

A sporthoz, a futáshoz köthető, sport- és terhelésélettannal kapcsolatos érdeklődésem megalapozásához mind a biológia, mind a táplálkozástudományi képzés hozzájárult, az MSc. diplomamunkámhoz kapcsolódó szakmai gyakorlat során 2012-ben a Testnevelési Egyetem Terhelésdiagnosztika laborjában volt lehetőségem rengeteget tanulni. A futókkal kapcsolatos munkám során is nap mint nap hasznosítom az egyetemi évek alatt tanultakat, rendszeresen próbálok segíteni a felmerülő anatómiai vagy élettani kérdésköröket érintő problémák megértésében és megoldásában, vagy a felkészülést lényegesen befolyásoló sporttáplálkozással kapcsolatban. Kimondottan közel áll hozzám a hosszabb versenyek során kiemelt fontosságú frissítés és energiapótlás optimalizálásának, egyénre szabásának témaköre.

2014-től kezdve segítek futók edzéstervének összeállításában, 2017-2018-ban a Budai Sportoktató Akadémia által meghirdetett Sportedző (atlétika) OKJ képesítést szereztem.

A Runformers gondolata szorosan kapcsolódik Enikőhöz, akivel 2014-ben ismerkedtem meg egy cipővásárlásnak köszönhetően. Rövid időn belül összebarátkoztunk és elkezdtem segíteni a felkészülését, elhúzódó Achilles-ín fájdalmaim kapcsán pedig én kaptam rengeteg segítséget tőle a manuálterápiás kezelések révén. Sportpályafutásunk alatt mindkettőnket többször sújtott valamilyen hosszabb ideig fennálló sérülés. Az ez irányú kényszerűségből származó tapasztalataink is nagyon – nagy szerepet játszottak abban, hogy érdeklődésünk a rehabilitáció és prevenció irányában egyre inkább elmélyült. Enikő egyik versenyéről hazafelé utazva vetődött fel bennünk, hogy a futással kapcsolatos verseny- és edzéstapasztalatainkat, az ő gyógytornában és manuálterápiában kimagasló tudását, valamint az én futáselemzésből származó tapasztalataimat ötvözve kialakítsunk egy saját, kimondottan okkereső jellegű rendszert. Célunk az volt, hogy egy a hozzánk forduló sportoló problémáit alaposan körüljáró szolgáltatást állítsunk össze, amelynek eredményeit felhasználva nem kizárólag az illető közvetlen tüneteit lehetséges enyhíteni, hanem az ésszerűen összeállított terv lépésről-lépésre történő végrehajtását követően megszűnjön az adott problémát kiváltó ok és megőrizhetővé váljon a kemény munkával kialakított megfelelő izomzati és mozgási egyensúly.

Az ötletet végiggondolva, aprólékos irodalmazást és sok-sok energiát belefektetve indítottuk el a Runformerst. Reméljük sikerül hozzásegítenünk a fájdalommentes sportoláshoz a hozzánk fordulókat, ezáltal rászolgálva a belénk vetett bizalomra.

Végzettségeim:

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológia BSc. (2006-2010)
  • Semmelweis Egyetem Táplálkozástudomány MSc. (2010-2012)
  • Budai Sportoktató Akadémia Sportedző(atlétika) OKJ (2017-2018)