Szolgáltatásaink

Ügyfeleink mozgásáról kültéren végzett futómozgástesztünk során videófelvételeket készítünk. A lassított felvételek alapján kockáról-kockára haladva értékeljük a futó technikáját, testtartását, elemezzük a mozgásmintákat, az ízületek helyzetét, az izmok bekapcsolódását és működését a futás különböző fázisaiban. Az egyes ízületi szögek bejelölésével és összehasonlításával feltérképezzük a sportoló testének egyedi biomechanikai sajátosságait. A mozgás elemzése és értékelése során használt képi jelöléseket minden vizsgált helyzetnél egyenként, manuálisan végezzük el. Számítógépes segédszoftvereket csak a végső dokumentum összeállításakor, valamint a videófelvételek részleteinek megtekintésekor használunk.

  • kb. 1-1,5 óra

vágott-szerk 5

Ezt követően a rendelőben folytatódik a felmérés. Alaposan megvizsgáljuk a futó testtartását, statikai eltéréseit, izomteszteket és funkcionális teszteket végzünk, amelyekről ugyancsak kép és videóanyag kerül rögzítésre.  

  • kb.  1 óra

IMG_8545-2-3.png

Összevetve a mozgáselemzés, a testtartásvizsgálat és a funkcionális tesztelés eredményeit, megállapítjuk, hogy milyen ízületi- és izomdiszfunkciók merülnek fel, hol bomlott meg az egyensúly az izomműködésben, valamint a futótechnika mely részletein lenne célszerű javítani.

A harmadik találkozó során bemutatjuk azt a kb. 35-40 oldalas kiértékelő dokumentumot, amelyet a kültéri és beltéri tesztek kép és videóanyaga alapján állítunk össze, majd átbeszéljük ügyfelünkkel annak konklúzióit.

  • kb. 45 -60 perc

IMG_8521-2

Holisztikus szemléletünk fokozza munkánk hatékonyságát. Úgy a kinti, mint a benti felméréseknél nem csupán egy adott testrész, ízület vagy izom működés zavarát elemezzük, hanem a test myofasciális láncait és a köztük lévő egyensúlyt is vizsgáljuk. Mivel egy sérülés oka nem feltétlenül lokális eredetű, hanem egy adott izomláncon belül bárhol létrejöhet, ezért mindig a sérülést vagy fájdalmat kiváltó okokat próbáljuk megkeresni,  nem kizárólag a tüneteteket kezelni.

Amint megtaláljuk a valódi ,,gyenge láncszemeket”, összeállítjuk ügyfelünk részére a megfelelő kezelési tervet.

Az első lépés, hogy különböző manuálterápiás technikákkal az ízületi és izomdiszfunkciókat, statikai eltéréseket helyreállítjuk. Ha fájdalom jelentkezik, megszüntetjük. Ezt követően javaslatokat teszünk, hogy milyen gyógytorna, funkcionális tréning, erősítő és/vagy nyújtógyakorlatokat végezzen a futó a továbbiakban. Ezeket a gyakorlatokat meg is tanítjuk ügyfeleinknek. 

Tanácsot adunk a futótechnika javításában, illetve lehetőséget biztosítunk ilyen irányú speciális edzésre.

Segítünk a megfelelő futócipő kiválasztásában. Amennyiben szükség van ortopédiai vagy orthetikai vizsgálatra, biztosítjuk a hátteret.

Lehetőség van sporttáplálkozással kapcsolatos tanácsadás igénybevételére is, amely kiterjed az állóképességi sportolók általános és speciális étrendjére, az edzések előtt, közben és után történő energia, folyadék és elektrolitpótlásra. Segítséget nyújtunk konkrét versenyek frissítésének személyre szabott megtervezésében, összeállításában.

Edzéstervezés szolgáltatásunk igénybevételén keresztül lehetőség van következetesen  felkészülni rövidebb és hosszabb futótávokra is. Az online felületen elkészített és monitorozott edzéstervezés elindulását mindenképpen személyes találkozó előzi meg, amelyben letisztázásra kerülnek a célok és a lehetőségek.