Edzéstervezés

Csapatlogó-removebgA futók felkészülésének irányítása táblázatos formában megosztott napi bontású edzésterv segítségével, 4 hetes ciklusokban történik, hétről hétre haladva az aktuális heti edzésadag előirányzásával. Ezzel párhuzamosan az elvégzett edzésmunka naplózása és monitorozása is táblázatosan valósul meg. Emailben, internetes platformokon, valamint telefonon történő kommunikációra folyamatosan lehetőség van az esetleg szükséges módosítások megtétele vagy a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében. Az edzésmunka irányításának megkezdése előtt mindenképpen előzetes konzultáció (személyes vagy emailben történő) szükséges, ahol az egészségügyi anamnézist, a fizikális paramétereket, az edzettségi szintet, az előzetes tapasztalatot, valamint a sportoló ráfordítható idejét, lehetőségeit, motivációját felmérve meghatározzuk a rövid, közép és hosszú távon elérendő célokat (időeredmény, edzettségi szint elérése stb.).

Az edzések egyénre szabásában, a terhelés intenzitásának optimalizálásában az élettani és antropometriai értékek, valamint az előzetes  edzéstapasztalatok mellett a pulzuskontroll is szerepet játszhat. Általánosságban elmondható, hogy tempó alapon meghatározott és pulzuskontrollált edzéstervek vegyes alkalmazására törekszünk, de ez az adott sportoló egyéni tudásszintjétől, lehetőségeitől és céljaitól is függ.

Edzéstervezés weblapra vágott 3

Az egyes intenzitásszintek meghatározásához nem feltétlenül támaszkodunk terhelésdiagnosztikai laborban bemért paraméterekre. A felkészülés kezdeti időszakának edzésmonitorozási tapasztalata, a mért pulzusértékek, valamint az egyes edzések tempóadatai alapján  lépésről lépésre letisztul a főbb képességek aktuális szintje, illetve meghatározhatók ezek fejleszthetőségének körvonalai. Természetesen nagyon hasznos információ lehet a terheléses tesztek során megállapított laktátküszöbhöz és anaerob átmenethez tartozó pulzusérték, valamint a maximális pulzus stb., azonban az ezekhez az értékekhez közismerten köthető képességek (állóképesség, gyorsasági állóképesség, illetve gyorsaság) fejleszthetőségének tartományai az elvégzett edzések számával arányosan egyre pontosabban beállíthatók. A szívfrekvencia variancia (HRV), az ébredési pulzus, a maximális oxigénfelvétel (VO2 max.) és a pulzusmegnyugvási idő mérése pedig a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható GPS-es pulzusmérős órában már elérhető funkció.

IMG_8521-2

Az edzéstervezési irányelvek mellett a számtalan amatőr futóval, valamint sok-sok hivatásszerűen edző atlétával folytatott beszélgetésünk konzekvenciái is azt a tanulságot hordozzák, hogy az edzésmunka mennyiségi vagy minőségi paramétereinek túl magas szintje – mind kampányszerűen, mind pedig huzamosabb ideig folytatva – túledzettséghez vagy sérüléshez vezet. A sérülések rehabilitációja pedig sokkal több időbe, energiába, pénzbe kerül, mint amivel az erőn felüli felkészülésből származó gyors eredmények okozta öröm kecsegtet. Tapasztalataink birtokában ezért olyan fokozatos, ésszerű, de mindenképpen célorientált együttműködésre törekszünk, amelyben jelentős hangsúlyt helyezünk a hosszú időn keresztül fenntartható fejlődésre és a sérülésmegelőzésre.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

JELENTKEZEM⇐